Førjulsstria i Phnom Phen

Som jeg skrev i forrige innlegg, hvis jeg overlevde turen… Og jaggu, det gjorde vi, men det var på hengende håret. Jeg lurer på om ALLE i Asia har stjålet både bil og bensin, hele gjengen kjører som noen gale. Sjåføren vår skulle alltid være først, tuta og bærta på ALLE bilene foran oss, og kjørte forbi i både svinger og ved møtende trafikk. May Kristin prøvde å fake at hun var uvel, men han tok seg sammen i 10 minutt, så var det bånn gass igjen. Men vi overlevde. Puhhh.

Og alle var glade for at vi kom frem i live.

I Phnom Pehn besøkte vi blant annet Killing Fields og Toul Sleng (S21), og begge besøkene gjorde sterkt inntrykk på både store og små. Toul Sleng ble kun besøkt av oss voksne. De groteske grusomhetene som foregikk i dette landet under Khmer-Rouge regimet, kan rett og slett ikke beskrives med ord. Stemningen og atmosfæren på disse stedene var helt spesiell. Sorg, sinne, frustrasjon, fortvilelse, maktesløshet, kvalme, gråt, utmattelse, var noe av det som raste gjennom oss denne dagen.

Av totalt 18 000 fanger i Toul Sleng, var det KUN 7
overlevende, vi møtte 2 av de. Kjøpte bok og hørte deres vanvittige historie. Ubegripelig at de faktisk har klart å leve videre, med all torturen de gjennomgikk de 4 årene. Tårene rant i strie strømmer mens historiene ble fortalt. Ubegripelig hva et menneske kan tåle! 😲♥️

På vei inn til Killing Fields.
På vei inn i Toul Sleng.
Meg og May Kristin sammen med en av de overlevende. En forferdelig historie han forteller gjennom sin selvbiografi.

Det ble en stille ettermiddag og kveld, vi hadde mere enn nok inntrykk å bearbeide.

Forutenom å fordype oss i Pol Pots grusomheter, hadde vi også noen fine opplevelser og lystige stunder i Phnom Pehn!Kattekafe, basseng, ulike restaurantbesøk, tuktuk med sightseeing, morgendate på «det lokale old marked», hvor fisk, frosk, kjøtt og kylling blir sløyet/kuttet/vasket på bakken, var noen av opplevelsene!

Kattekafe i Phnom Phen.
Dograider
Thea og Mali gikk på kino for å se Frost 2.

Jeg og May Kristin «lekte blinde» en kveld. Gikk på Dine in the dark, hvor vi spiste en 3-rettets middag i FULLSTENDIG mørke. En blind servitør ledet oss til bordet, og en etter en rett ble servert. UMULIG å bruke bestikk, så vi måtte til slutt bruke hendene.. 😂Prøvde så godt vi kunne med skje til isen, men det ble mye søl…Meget spennende og annerledes middag!! Utrolig hvor lett servitøren gjorde jobben sin, plukket opp tallerken rett fra bordet uten å føle seg frem, som vi var nødt til.

Meg, May Kristin og vår servitør for kvelden.

Etter 3 innholdsrike dager i Phnom Phen var vi nødt til å reise videre til Koh Rong Sanloem, hvor vi hadde planlagt å feire jul. Vi booket oss en minibuss sammen med 6 andre nordmenn som vi møtte tilfeldig. Ble forespeilet en busstur på 3-4 timer ned til Sihankouville, og ja, det kan stemme, hvis det ikke hadde vært for alle andre i trafikken. Nesten 8 timer senere ankommer vi Sihankouville, og vi løper til ferja hvor båten tar oss ut til ei fantastisk strand hvor vi skal feire jul.

Hotellbassenget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s